PROPAGANDA ANTIVIRUS | downgila

Friday, October 14, 2011

PROPAGANDA ANTIVIRUS


Tiba tiba hari ni gua nak serius pulak dan tulis pasal IT, gua sebenarnya takde la tahu sangat bab bab komputer ni. Ni pun main tulis tulis je. Semalam Ubuntu 11.10 dah keluar, gua pun belum download lagi untuk nak test drive. Gua sekarang guna windows sebab Ubuntu gua buat palat haritu tiba tiba tak boleh masuk.

Sebab apa gua nak tulis entry serius ni adalah sebab gua rasa terpanggil pulak dengan propaganda antivirus sekarang yang kononya melindungi laptop lu semua dari virus. Ada yang pakai Kaspersky, Eset NOD, Panda, BitDefender jadah apa semua. Dah la mahal. Sampai rm100 pun ada.

Kat sini gua just nak bagi opinion gua, kenapa gua rasa antivirus ni semua hanyalah propaganda orang barat untuk menyonglap duit lu orang secara tidak langsung konon kononnya memberi perlindungan. Walaubagaimanapun, gua rasa ramai orang kita yang tak sedar dengan perkara ni. Gua ada satu soalan je

Mana datang Virus?

Jawapan orang orang biasa akan cakap : "Hacker la yang bagi virus tu.."

Gua fikir lain. Sebenarnya, banyak jugak virus ni syarikat antivirus sendiri yang buat. Refer forum INI. Sebab diorang buat, pastu diorang sendiri yang heal. Sebab tu ada virus yang sesetengah antivirus je boleh buang. Lepas tu, kutu kutu tu semua pergi percaya dan akan cakap macam

"Ohh..Kaspersky ni power kot sebab dia boleh detect virus yang antivirus lain tak dapat detect.."

Kan??

Burit lah Kaspersky. Padahal yang buat virus tu Kaspersky tu sendiri. So, memang dia ajelah yang ada penawar. Meh gua analogikan sikit.

Lu orang bayangkan Yakuza jepun tu, ke mana mana gangster kat malaysia ni, 3 Abdul ke, Triple seven ke apa la nama nama gangster tu semua. Cara diorang beroperasi adalah dengan membuat huru hara dekat kelab tu, bergaduh, pukul orang semua kononya diorang samseng jalanan, lepas tu, orang diorang sendiri yang akan datang dan selamatkan tempat tu, lepas tu diorang kutip duit 'perlindungan' yang mahal dekat tokei kelab tu.

Nampak? Sama la cara dia. Dalam kes ni..

Tokei Kelab adalah lu orang yang beli antivirus
Samseng jalanan yang buat kacau adalah "virus" yang dihantar oleh kongsi gelap tu
Kongsi gelap yang kwal kawasan tu adalah "ativirus"

PAHAM?

Point gua adalah, tak payah la membazir duit beli Antivirus mahal mahal. Lepas tu mereka semua menggunakan Jackie Chan dan Lee Chong Wei sebagai model kononnya Kaspersky sangat power. Tahi!


Sambung Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...