Islamik | downgila

Saturday, May 19, 2012

Islamik

Setelah gua berijtihad sekejap lepas bangun tidur pagi tadi sambil pekena teh Boh secawan, gua ingat nak tukar blog ni jadi blog agama agama. Sebabnya dalam dunia internet sekarang ni tak banyak bahan agama agama ni. Berdasarkan maklumat terkini, tak sampai 10 peratus. Itu pun dah dikira sekali dengan blog Ustaz Azhar Idrus.Para ustaz dan imam, tak ramai yang celik IT. Tambahan pula masjid-masjid dan surau-surau tidak menawarkan kemudahan wi-fi. Mereka lebih gemar membeli keyboard yang ada huruf arab untuk kepuasan sendiri dan memandang serong kepada kutu-kutu yang jarang ke masjid. Dalam masa yang sama, anak mereka menghisap syabu.
Deodorant Quiksilver Waves Breeze Frost Splash poster
Islam adalah agama yang syumul iaitu bersifat menyeluruh bagi setiap aspek kehidupan dari sains hingga ke sastera, dari politik hingga ke politeknik, sosial, ekonomi, ternakan cacing dan serba-serbi. Jadi semua itu melibatkan hubungan dengan bukan sahaja Tuhan tetapi sesama manusia dan alam sekeliling. Oleh itu orang yang beriman, bertakwa dan setiap hari memakai kopiah perlu memberi signal jika hendak masuk ke simpang ketika memandu. Begitu juga dengan budak-budak tabligh. Membasuh baju adalah satu ibadat. Janggut tu memang elok simpan tapi kalau boleh jaga la kasi kemas sikit trim ke macam mana. Memakai deodoran pula boleh menjalin hubungan baik sesama manusia.

Sambung Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...